Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cukorbeteg kutya táplálása

2008.02.02

Jelenleg a nem ivartalanított kutyák és macskák körében a diabetes mellitus a leggyakrabban megállapított endokrin megbetegedés, az összes betegségeknek pedig kb. az 1%-át teszi ki. A diagnosztizált esetek száma a 80-asévektől kezdődően folyamatosan nő, jelenleg a macskapopuláció 0,1-0,2%-a, a kutyapopuláció 2,5-3%-a tekinthetőcukorbetegnek, és további 1,5%-uk mutat csökkent glükóztoleranciát (látens cukorbetegség). Fontos azonban megjegyezni, hogy a valós esetek számaennél többre becsülhető, hiszen az állatoknál– az emberekkel ellentétben – a rutinszerű szűrővizsgálatok nem terjedtek el, így sok eset még az állat elpusztulása után is rejtve marad. A cukorbetegség kialakulásának nagyon sok oka lehet. Ilyen pld. az ún. diabetogén faktorok tartós jelenléte, az autoimmun megbetegedések egy része, egyes iatrogén ártalmak, és nem utolsó sorban bizonyos fajták hajlamossága, azaz a fajtadiszpozíció. A kutyafajták közül az uszkároknál, a terriereknél, a tacskóknál, a spitzeknél, a spánieleknél és ezek keverékeinél fordul előa leggyakrabban, főképp a középkorú és az idősebb, nem ivartalanított szukákban. A kandúrok ebből a szempontból veszélyeztetettebbek,mint a nőstények,macskákban ugyanis a cukorbetegség kialakulása nincs összefüggésben az ivari ciklussal, a kór hátterében náluk szinte mindig a pancreas amyloidosisa szerepel. Egy kutyát vagy egy macskát cukorbetegnek tekintünk, ha a vércukorszintje tartósan meghaladja a 7,5 mmol/l értéket. Megkülönböztetünk hasnyálmirigy, illetvenem hasnyálmirigy eredetű, elsődleges és másodlagos, valamint egyszerű és komplikált formájú diabéteszt. A cukorbetegség a típusától függetlenül egy hyperglykaemiában és glykosuriában  megnyilvánuló, összetett glükóz-anyagcsere zavarnak tekintendő, amely az inzulin mennyiségének abszolút vagy relatív hiánya miatt alakul ki. Éppen ezért a sikeres gyógykezelésének alapjaa megfelelő diéta felállítása és szigorú betartása melletti folyamatos, exogén inzulinbevitel. Az inzulin molekulaszerkezete állatfajonként nagyban eltér, azonban érdekes módon a kutyában és a sertésben teljesen egyforma, és a macskáké is csak három aminosavnyi eltérést mutat ezekhez képest. Ez az oka annak, hogy az INTERVET KFT által gyártott CANINSULIN nevű készítmény hatóanyaga a tisztított sertésinzulin (30% amorf, és 70% kristályos Zn-inzulin formájában), így alkalmazása során semmiféle immunreakciótól vagy fajidegen mellékhatástól nem kell tartanunk. A CANINSULIN egyik óriási előnye a humán inzulinkészítményekkel szemben az, hogy 1 ml csak 40 NE inzulint tartalmaz (a humán 100-at), és ez a kistestű kutyákban és a macskákbannagyban megkönnyíti az adagolást. A másik, hogy összetételének köszönhetően kutyáknak általában elegendő naponta csak egy, macskáknak pedig két alkalommal beadni. Az inzulin napi adagja függ az állat testsúlyától, a saját inzulintermelés hiányának mértékétől, és a diéta összetételétől, ezért ennek pontos meghatározása mindig egyedi elbírálást igényel. 

kutyák esetében a diétás takarmánynapi adagját két egyenlő részre kell elosztani, és az inzulin kiegészítést az első – praktikusan a reggeli – adag etetését követően kell beadni. A takarmány másik felének megetetése az elsőt követő 7,5 – 8. óra múlva történjen meg. Akezdő adag 1 NE/ttkg, plusz a testsúlytól függő kiegészítés (ld. táblázat). A fenntartó adag beállítását a napi adag 10%-os változtatásával érhetjük el, a vércukorszint folyamatos kontrollja mellett. Macskák esetében a diétás takarmány összetételének és napi adagjának változatlansága mellett a CANINSULINT naponta két alkalommal, 12órás időközzel kell beadni. A kezdő adag 20 mmol/l, vagy e felett mért vércukorszint értéknél 0,5 NE/ttkg, 20 mmol/l-es érték alatt pedig 0,25 NE/ttkg. A fenntartó adagot injekciónként 1 NE-nyi eltéréssel, a vércukorszint folyamatos kontrollja mellett tudjuk beállítani. 

A cukorbeteg állatok kezelésekor a fő célunk a vércukorszint stabilizálása, azaz 5-17 mmol/l közötti szinten tartása, amellyel megelőzhetjük,illetve megszüntethetjük a betegség klinikai tüneteit. A sikeres terápia érdekében nagyon fontos, hogy a tulajdonosnak nemcsak az injekció beadásának módját kell megmutatnunk, hanem el kell nekik mondanunk azt is, hogy melyek a hyper- és a hypoglikémia legjellemzőbb tünetei,és fel kell hívnunk a figyelmüket arra, hogy ezen tünetek megjelenésekor a lehető leghamarabb keressenek fel bennünket, mert akkor az inzulinadag módosítását időben el tudjuk majd végezni.Együttműködő, odafigyelő, és a cukorbeteg diétát is fegyelmezetten betartó tulajdonos mellett a CANINSULIN-ra állástkövetően állatorvosi kontrollra már csak 3-6 havonta van szükség.

CANINSULIN a vemhesség és a laktáció alatt is adható, nem alkalmas viszont a ketoacidotikus állapotban megnyilvánuló súlyos fokú diabetes mellitus kezelésére. A készítményt subcután kell befecskendezni, intravénás adása szigorúan tilos.Egyéb, glükóztoleranciát befolyásoló szerek egyidejű alkalmazása, vagy a diéta változtatása az inzulinszükséglet módosulásával jár, így ilyen esetekben annak újabb beállítására van szükség. A készítmény jelenleg 10x2,5 ml-es üvegampullás kiszerelésben kapható. Állatorvosi rendelvényre az állatgyógyászati termékek forgalmazására jogosultaknál bármikor, bármilyen mennyiségben beszerezhető. 

 

 

Testsúly

Testsúlytól függő 

kiegészítés

Példák

Testsúly

Teljes kezdő adag

<10 kg

1 NE

6 kg

6 + 1 = 7 NE

kb. 10 kg

2 NE

10 kg

10 + 2 = 12 NE

12-20 kg

3 NE

16 kg

16 + 3 = 19 NE

>20 kg

4 NE

30 kg

30 + 4 = 34 NE