Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Macska gondozása

2008.02.02
A macska gondozása
 
A napi gondoskodás még közelebb hozza egymáshoz a gazdit és a cicát. Emellett pedig egy egészséges és szép macska büszke tulajdonosai lehetünk. A macska nagyon tiszta állat, azonban mind a rövid, mind pedig a hosszú szőrű macskáknak szükségük van a rendszeres szőr-karom- és fülápolásra.
 
Rövid szőrű cica esetében persze könnyebb dolgunk van a szőrgondozásnál. Az persze biztos, hogy nem árt erre már kölyökkorban rászoktatnunk kedvencünket, mert később már problémásabb lehet. A rövid szőrű macskák egyébként maguk is tesznek szőrük tisztántartásáért, hiszen durva nyelvük olyan, akár egy fésű, így könnyedén el tudják távolítani a kilazult szőrszálakat. Ha rövid szőrű cicánk van, a szőrápoláshoz sűrű fogú fésűt használjunk, majd a fejtől kiindulva határozott mozdulatokkal simítsuk végig a testét. Így észrevehetjük az esetleges sérülést vagy parazitát is.
 
Hosszú szőrű macska esetében már több időt kell szánnunk az ápolásra. Ha csak tehetjük, minden nap fésüljük át kedvencünket, sőt a vedlés idején (január-február, július-augusztus) naponta akár többször is. Ilyenkor ugyanis könnyen filcesedik a szőr, és ha nem gondozzuk megfelelően, már csak az olló jelentheti a megoldást. Ha már elkéstünk ezzel és filcesedett szőrt kell eltávolítanunk, használhatunk egy kevés hintőport (semmiképpen sem illatosítottat!) Ez segít kibontani a szőrt és megelőzi az újabb csomósodást. Ha nagyon nagy filces terület van macskánk testén, ne akarjuk azt egyben kibontani. Néha tartsunk egy kis szünetet, hogy a cica egy kissé megkönnyebbülhessen.
 
Bár sokan azt hiszik, hogy nem szabad, de ha megfelelően végezzük, nyugodtan megfürdethetjük a macskát. Erre is javasolt már korán hozzászoktatni az állatot. Olyan sampont használjunk, amely semmiképpen sem irritálja a cicánk szőrét és a szaglását sem.
 
Ez lehet a különböző kisállatboltokban kapható sampon vagy egyszerű babasampon is. Soha ne tegyük közvetlenül a szőrre, először oldjuk fel a kézmeleg vízben.
 
A fürdetést gyorsan végezzük, mert nem valószínű, hogy kedvencünknek ez a legkedvesebb elfoglaltsága. Ügyeljünk arra, hogy a samponos víz ne kerüljön se az orrába, se a fülébe se pedig a szemébe. Miután végeztünk, bő langyos vízzel öblítsük át a szőrét, hogy ne maradjon benne sampon, majd töröljük át.
 
Mivel a macska könnyen megfázik, így a teljes száradásig tartsuk meleg helyiségben.