Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Táplálkozás

2008.02.02

Az egészséges macska táplálása

 

Az egészséges macskáknak az életkoruknak és az életmódjuknak megfelelő eledelt kell adni, mégpedig a lehető legjobb minőségben. Ez sokszor olcsóbb, mint a közepes minőség és hozzásegíti a macskát a hosszabb és egészségesebb élethez. Emellett a macska etetésének fontos szabályai még:

  • a rendszeresség, vagyis az, hogy lehetőleg a napnak mindig ugyanabban a szakaszában etessék,

  • a következetesség is, vagyis hogy a tulajdonos ne hagyja a választást egyedül a macskára, ugyanis ha a kénye-kedve szerint ehet, akkor elhízik vagy válogatós, étvágytalan lesz, valamint

  • a fokozatosság is, vagyis ha váltogatják a különböző tápokat, akkor az átmenet mindig fokozatos legyen. Legalább egy hétig keverve adja a régi és az új eledelt.

A macskák különböznek tőlünk abban, hogy inkább az egyféle étrendhez vonzódnak. Ezért is jobb, ha egy jó minőségű, komplett eledelhez szoknak, ami hosszú távon sem okoz egészségkárosodást. Ugyanez nem mondható el a házi kosztról, amivel nem lehet minden szempontból kiegyensúlyozott táplálást biztosítani. A száraz és a konzervtápok etetése egyaránt elfogadható. Mindegyiknek van előnye, de hátránya is. A száraz tápok sokkal olcsóbbak (akár 10-20-szor is többe kerülhetnek a konzervek!), ezért minden macskatartónak azt ajánljuk, hogy inkább valamelyik prémium minőségű száraz táppal etesse a macskáját, mint a szupermarketekben kapható divatos, de valójában gyenge minőségű és drága konzervekkel. A száraz tápok további előnye, hogy elől lehet hagyni őket, így macskák az igényük szerint fogyaszthatnak belőlük. A legtöbb macska ugyanis, ha teheti, sokszor és egyszerre keveset eszik. Hátrányuk, hogy a gyenge minőségű száraz tápok alsó húgyúti betegségekre hajlamosíthatnak, de a prémium minőségűek esetében ettől egyáltalán nem kell tartania. A konzerv tápok is megfelelőek, de jóval drágábbak és inkább hajlamosítanak elhízásra, cukorbetegségre és fogkövességre.

A megfelelően etetett macskák 20 évnél is tovább élhetnek! Ehhez szükséges, hogy a jó minőségű, a koruknak és az életmódjuknak megfelelő táp alkossa a napi eledelük legalább 90 %-át! Helyes, ha a macska gyári tápokat kap és helyes, ha egyfélét. De melyiket? A megfelelő táp kiválasztása nem könnyű. Nagyon sok szempontot játszhat szerepet a döntésben. Ha a pénztárca az egyik legfontosabb, akkor is azt javasoljuk, hogy inkább etessen egy jó ("prémium") minőségű tápsorból kiválasztott száraz macskaeledelt, ami naponta 100-150 Ft-os költséget jelent majd, mintsem valamely olcsó (vagy annak vélt!) tápsor konzervét, ami naponta akár 2-3-szor is többe kerülhet.

Arra vonatkozóan, hogy mi számít jó minőségnek, nem adhatunk felsorolást. Ez sértené a közepes vagy gyenge minőségű macskaeledeleket gyártók üzleti érdekeit, akikkel nem szeretnénk perbe keveredni. De alapszabályként érdemes megfogadni, hogy

  1. nem szabad bedőlni a reklámoknak! Az azokban szereplő kiscicák általában NEM a reklámozott tápokon élnek.

  2. nem szabad összefüggést keresni minőség és elérhetőség között! A kereskedők nem a legjobb, hanem a legnagyobb kereskedelmi hasznot hajtó termékeiket teszik a legjobb helyre, vagyis szemmagasságba, amelyekre a jó reklám és a nagy kereskedelmi árrés esetleg sokkal inkább jellemző, mint a jó minőség. Az utóbbi ugyanis megdrágítja a termék előállítását, ami csökkentheti az elérhető kereskedelmi hasznot.

  3. nem érdemes olyan tápsorból választani, amelynek nem kapható ugyanabban a boltban a kölyök és a felnőtt változat mellett az idős macskáknak gyártott tápja. Ez talán a legfontosabb szempont a választásnál, ugyanis az idős macskatáp hiánya azt a gyanút keltheti, hogy az adott táppal etetett macskák esetleg nem is élik meg azt az életkort, amikor át kell térni az idős macskáknak gyártott tápokra. Ez utóbbiak legalább ugyanannyira különböznek a felnőtt tápoktól, mint a kölyöktápok és 7-10 éves korban az áttérés elengedhetetlen!

Mi a világ élvonalába tartozó Hill's Science Plan termékeket ajánljuk, mert ezeknek nem csak a prémium minőségük garantált, de a legtöbben sok pénzt is megtakaríthatnak velük, ugyanis sokkal olcsóbbak, mint az agyonreklámozott szupermarket-konzervek, arról nem is beszélve, hogy az etetésükkel az állatorvosi kiadások is csökkenhetnek.

A Hill's minden korosztálynak változatos összetételű és kiváló beltartalmú tápokat kínál, amelyek segítenek megőrizni a cica egészségét:

  • Az 1 évesnél fiatalabb kölykök számára többféle ízesítésű, száraz és konzerv kölyöktáp (Kitten) kapható.

  • Az 1-6 év közötti felnőtt macskák részére hasonló (Adult) kínálat áll a rendelkezésre. Emellett speciális tápok kaphatóak a kizárólag lakásban tartott felnőtt macskák részére (Indoor Cat), az ivartalanított macskáknak (Neutered Cat) az inaktív és hízásra hajlamosaknak (Light Adult), a fogászati és ínybetegségek ellen, valamint a kellemetlen szájszag megelőzésére (Oral Care), a szőrlabdaképződés megakadályozására (Hairball Control Adult), a bőr és a szőrzet állapotának javítására (Sensitive Skin) és az érzékeny macskáknak az egészséges emésztés elősegítésére (Sensitive Stomach). A vemhes és szoptató nőstények, valamint az aktív felnőtt macskák részére pedig a kölyöktápok etetése ajánlott.

  • A 7 év feletti idős macskáknak szintén széles választékban állnak rendelkezésre az idős macska (Senior) tápok, beleértve az ivartalanított macskákat (Neutered Cat Senior), az idősebb inaktív és hízásra hajlamos felnőtteket (Light Senior) és a szintén idősebb, hosszú szőrű macskáknak gyártott (Hairball Control Senior) tápot.


Összefoglalva az etetéssel kapcsolatos legfontosabb tanácsokat: etessen egyfélét, de nagyon jó minőséget és inkább száraz tápot, mint konzervet vagy házi kosztot!