Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az egészséges nyúl ismertetőjegyei:

Kép Küllemi tulajdonságai közé tartozik az élénk viselkedés (melyet őseitől örökölt), a kora esti órákban a legélénkebb, ilyenkor sokat tisztálkodik, fokozottan figyel és étvágya is ilyenkor a legnagyobb. Az egészséges nyúl napjában többször nekilát takarmányadagjának és nem egyszerre fogyasztja el. Többször kisebb adagokban szálazgat és eszeget, a nappali órákban inkább pihenget, de fekvő helyzetben is többször neki lát az evésnek. A finomabb falatokat azonnal megeszi, megtartva a szabadon élő rokonai szokását melyek ki vannak téve annak a veszélynek, hogy társaik elehetik előlük a finom csemegéket. 

Szőrzete tiszta, sűrű, selymes és fényes, a szőrrel nem fedett területek (száj, orr, fülek) tiszták, hólyagoktól, göböktől, sebektől, pörköktől mentes, a szem váladékmentes. A bélsár bogyós se nem híg, se nem kőkemény és nyálkától mentes. Az egészséges nyúl hangot ritkán ad akkor is csak az ijedség kifejezésére.

Szaporodási készsége megfelelő takarmányozási és tartási körülmények  között zárt körülmények között évente öt alkalom, az utódok születési testtömege kb 5,5 dkg és éves viszonylatban 35-40 kisnyulat fel is nevel.

Az állatokat mindig megbízható tenyészetekből vagy állatkereskedésből vásároljuk, szemmel tartva a fent említett tulajdonságokat, jellemzőket. Ha kisnyuszit akarunk vásárolni ügyeljünk rá, hogy már leválasztott és önállóan táplálkozni tudó egyedeket válasszunk.

Kép

6-8 hetes korú nyuszik már biztonsággal megvásárolhatók, ám az új helyen tanácsos eleinte még melegebb, védettebb helyet választani nekik, egyrészt, hogy megszokják és gondok nélkül átvészeljék a helyváltozással járó traumákat, másrészt pedig mert a fiatalkorú nyuszik a leválasztás után kb. 14 napig a legérzékenyebbek. Ezalatt az időszak alatt történik a legtöbb elhullás, mivel már nem védik őket az anyatejben megtalálható antitestek, és az anyától való elszakadás is rossz hatással van rájuk. Ilyenkor tanácsos a legjobb minőségű takarmányok adása és bőségesen bocsájtsuk az a rendelkezésükre.