Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyúl betegségei

2008.02.03

A házinyúl néhány gyakoribb betegsége

A fogak túlnövése

Nyulakban a fogak szerkezete nem különül gyökérre és koronára és a nyúl egész életében nőnek. Az egymással szemben lévő fogak állandóan koptatják egymást és ez biztosítja az élettani hosszúságukat. Idős korban, nem megfelelő táplálék, étvágytalanság vagy betegség esetén mégis gyakran előfordul, hogy a fogak túlnőnek. Ilyenkor az állat nem eszik, lesoványodik esetleg nyálzik. A metszőfogak túlnövése nagyon szembetűnő, súlyos esetben bele is fúródhatnak az ajkakba, ami fájdalmas fekélyek kialakulásához vezet. Megoldást a fogak levágása jelent.

Fülrühösség

A fülrühösség nagyon gyakran előforduló megbetegedés nyulakban. Legjellemzőbb tünetei a viszketés, levelestészta-szerű felrakódás a fülben és a ferde fejtartás. Idegrendszeri tünetek is jelentkezhetnek, ha a középfül és a belsőfül is érintett. Súlyos esetben a fej és a nyak bőre is elváltozásokat mutat. Érdemes minél előbb állatorvoshoz fordulni.

Myxomatosis

A myxomatosis vírusát szúnyogok terjesztik, ezért a legtöbb megbetegedést júliusban és augusztusban észlelik. 3-5 nappal a fertőződést követően jelentkeznek a tünetek. Leggyakrabban a szemhéjak gyulladása, duzzanata, kipirulása, könnyezés majd gennyes váladék megjelenése. Ödémás duzzanat jelentkezhet a fejen, a szájon, az orron és a végtagokon. Más esetben csomók, majd pörkök keletkeznek elsősorban a fülön és a szem körül. A betegség nem gyógyítható, megelőzésére oltás létezik.