Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tippek

2008.02.03

A nyúlól helye és kialakítása

A nyúlól helye a pihenőkerttől viszonylag távol, a baromfiudvar közelében, vagy a szerszámos kamra, fészer mellett van. Tehát lehetőleg közel a takarmánytároló helyhez. Nemcsak esztétikai szempontból kell az állatok férőhelyeit lehetőleg egymás mellé, és a kamrához közel elhelyezni, hanem például azért, mert a kamrában általában van villany, ami bizony nagyon megkönnyíti az etetést, az állatok ellátását télen, amikor délután négykor már sötétedik.

A szerszámosban tárolhatók az állatok takarmányai és a tisztántartásukhoz szükséges eszközök is. Amikor nem piacra, leadásra, hanem csak saját szórakozásunkra vagy esetleg a konyhánkra nevelünk nyulat, egészen más szempontok érvényesülnek az elhelyezés és takarmányozás terén. A nyúlólnak a mi esetünkben olyannak kell lennie, hogy az állat jól látható és jól hozzáférhető, etetgethető, simogatható legyen.

Jön még nyúlra dér!

Nyújtson védelmet az állatnak az időjárással szemben, tegye lehetővé mindenfajta takarmány etetését, kényelmes, tágas legyen, ha van mód, csatlakozzon kifutó is hozzá. S természetesen esztétikailag is alkalmazkodjon a kertünkhöz. Vegyük figyelembe, hogy a nyúl - prémesállat révén - jól elviseli a hideget, de nagyon tud szenvedni a melegtől. A tűző déli naptól nyáron mindenképpen óvni kell az állatot. A nyúlól és esetleg a kifutó készítésénél arra ügyeljünk, hogy a nyúl szenvedélyesen rág és kapar, tehát nem jó puhafából készíteni a ketrecet, viszont jó ötlet a kifutó talajára csibehálót fektetni. Ezen jól átnő a fű, észre sem venni, hogy ott van, viszont megakadályozza a nyulat a szökésben.

Nyúletető és -itató

Az ólban mindenképpen gondoskodjunk etetőről, itatóról és szénazsebről. Ezek lehetnek nagyon egyszerű megoldásúak. Az etetővel szembeni elvárás, hogy a takarmány ne szennyeződhessen, tehát a nyúl ne tudjon beleülni, és a pereme visszahajló legyen, tehát akadályozza meg (amennyire lehet), hogy a nyúl kikaparja a takarmányt. Az itató könnyen feltölthető és takarítható legyen, de a nyúl ne tudja se szétrágni, se kiborítani. A szénazseb pedig tegye lehetővé, hogy a szénát vagy a zöldtakarmányt a nyúl onnan szálanként kihúzogassa, és elfogyassza. A zöldet egyszerűen be is lehet tenni az ólba, onnan is megeszi a nyúl, de ha többet adunk neki, mint amit egyszerre megeszik, akkor ráül, szétkaparja, bepiszkolja, és később már nem eszi meg.