Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hullámos papagáj

2008.02.04
ELŐHELY

Az egyik legismertebb hazai díszpapagáj Ausztrália délnyugati és délkeleti (Új-Dél-Wales és Victoria állam) sztyeppéin él, ahol a szélsőséges időjárás, a növény-zetet pusztító szárazság gyakran számottevően ritkítja állományukat.
Shaw angol természetkutató 1805-ben közzétett tanul-mányában szerepel először, 1840-ben érkezik Euró-pába az első két példány, majd évekkel később már tömegesen hozzák Európába a világ egyik legalkalmazkodóbb és legkönnyebben te-nyészhető díszmadarát. 1894-ig becslések szerint több százezer hullámos papagáj került Európába, ekkor az ausztrál kormány betiltja a kivitelt. A XIX. sz. végén becs-lések szerint Európában már 10-25 ezer példányt tenyésztenek évente. Hazánkba az első világháború előtt kerültek az első példányok.

ELHELYEZÉS

A többi díszmadárhoz hasonlóan tarthatók kalitkában, társas ketrecben, röpdében és madárházban. Természetesen a legelső a leggyakoribb, így elsősorban ezzel foglal-kozunk. A kalitka méreténél vegyük figyelembe, hogy a hullámos papagáj mozgástér-igényes, minimum 40x30 cm alapterületű (kerek és hatszögletű kalitkát ne válasz-szunk !) és 30-40 cm magas kalitkát rendezzünk be. Berendezési tárgyként tükröt, csengőt és egyéb játékokat, és eltérő vastagságú ülőrudakat (így a lábizmok jó kondícióban tarthatók) helyezzünk be. A kalitka aljára folyami
homokot szórjunk, ezt hetenként 1-2 alkalommal cseréljük.
Kedvencünk lakhelyét óvjuk a huzattól és a közvetlen napfénytől, lehetőleg minimum 1 méter magasságban helyezzük el. Téli időszakban is biztosítsuk (meleg fé-nyű fénycsővel) a napi 12-14 órányi világosságot. A hőmérsékletre kevésbé, a hőingadozásra nagyon ér-zékenyek. Nyári időszakban a kalitka nyitott ajtajára függesszünk fürdőházat.

ETETÉS

A díszállat-kereskedésekben kapható magkeverékek vörös és sárga kölest általában mindig tartalmaznak, emellett érdemes a puhább héjú fehér kölest, illetve kis meny-nyiségben a nagy olajtartalmú négermagot adni. Szintén beszerezhető a fürtös köles vagy csumiz, ami az egyik legkiválóbb táplálék. A mageleségnél ügyeljünk arra, hogy ne legyen poros, üszkös, penészes. A megvásárolt magok minőségét a csírázóké-pesség tükrözi. Nedves papírra, tálkára helyezve 2-3 napon belül ki kell csírázniuk a jó minőségű magoknak.
Elengedhetetlen a rendszeres zöldeleség. Reszelt sárgarépa, saláta, paraj, tyúkhúr, madársaláta, alma a legkönnyebben beszerezhető. Ne feledkezzünk el az alapos megmosásukról ! Ezen kívül ún. lágyeleséget is adjunk madarainknak. Díszállat-ke-reskedésben kapható lágyeleség a lisztkukac, földigiliszta, otthon készíthető a főtt to-jás és a háztartási keksz reszeléke. Ásványi anyagok közül legfontosabb a kálcium és a foszfor (csontok, tojáshéj), ezek kifőzött, porrá zúzott tojáshéjjal, szépiakagyló-val biztosíthatóak.

Soha ne adjunk madarunknak zsíros húsokat, cukrot, süteményeket, fűszeres ételeket !

SZAPORÍTÁS

Tenyészpár számára minimum 60x40 alapterületű, 40 cm magas kalitka szükséges. Hazájukban fák odvaiban
költenek, mesterséges körülmények között ezt fából készült fészekodú helyettesíti. Ennek alapterülete 16x16 cm, magassága 25 cm, bebúvónyí-lása 4-5 cm átmérőjű kör, teteje nyitható. A fészek anyaga lehet fűrészpor vagy száraz fű.

A tojó az első párzást követő 5-6. napon kezd tojni, a fészekalj 5-6 tojásból áll, ezek 18-20 nap múlva kelnek ki. A csupasz, zárt szemű fiókákon egy hét múlva jelenik meg az első pihe, tollazatuk kb. 3 hét alatt fejlődik ki.

BETEGSÉGEK
Tünet Ok Kezelés
Étvágytalan, egy helyben gubbaszt. Csőr túlnövése, emésztőszervi megbetegedés ld. lent. A túlnőtt csőrkáva szakszerű levágása.
Has süllyedt, összehúzódott, görnyedt tartás, altest vöröses, gyulladt, széklet rendellenes színű, vizenyős. Étvágytalan. Emésztőszervi megbetegedés Egyenletes 28-35 C-os melegben tartás, díszállat-kereskedésben kapható, ivóvízbe csepegtethető bélfertőtlenítő. Lágyeleséget ne adjunk, helyette fürtös kölest.
Étvágytalan, hátrafelé irányuló erőlködő mozgás, bágyadtság. Székrekedés Csöppentsünk csőrébe 1-2 csepp ricinust. Etessünk zöldséget, csírázott magvakat.
Csőrével tátog, fejét rázza, tüsszent, légzése nehéz, sípoló vagy hörgő hangot ad. Légcsőhurut, tüdőgyulladás Egyenletes 30-35 C-os melegben tartás, sós vizes beleheltetés (inhalálás) - a kalitka mellé tesszük a gőzölgő vizet, kendővel letakarjuk a kalitkával együtt.
Tollal nem fedett testrészeken a bőr korpázik, felpuhul, szürkésfehér pörkök jelennek meg. Valamilyen parazita, leggyakrabban atka Beteg állat elkülönítése, állatorvos által felírt ecsetelő.
Viszketés, vakaródzás, lesoványodás. Atka A kalitkát éjjelre fehér lepedővel letakarjuk, reggelre az atkák vörös pontonként felismerhetők. Állatorvos, kalitka fertőtlenítése.

SZELÍDÍTÉS


Nyugodt, kiegyensúlyozott bánásmóddal madarunk könnyen sze-lídíthető. Ez türelmet és sok figyelmet igényel. Kezdetben kalitkája mellett beszéljünk hozzá türelmesen. Ha a kezünkben tartott ele-ségért már odajön, elértük az első eredményt. A következő lé-pés : kezünket behelyezzük a kalitkába úgy, hogy elég mozgáste-ret hagyjunk az állatnak. Kalitkán belül etessük kézzel, szoktas-suk hozzá kezünkhöz, ültessük ujjainkra. Ha elérkezettnek látjuk az időt a röptetéshez, húzzuk be a függönyöket, hogy ne repüljön az ablaknak. Legcélszerűbb, ha az ujjunkon ülő madarat óvatosan mi emeljük ki a ka-litkából. Mindig óvakodjunk a hirtelen, ijesztő mozdulatoktól és az állat megszorítá-sától !