Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Amazonpapagáj

2008.02.04
Az amazonpapagájok kitűnő hang- és beszédkészséggel megáldott jószágok, és bár néha kicsit zsémbesek, azért igazán szeretetre méltóak.

Az Újvilágban őshonos, Kolumbusz Kristóf által elnevezett amazonpapagájok európai megjelenése a felfedező első hajóútjához köthető.
Az Amazona nemzetségbe 27 különböző faj sorolható, néhányukból rengeteg van, másokat viszont a kihalás veszélye fenyeget.
Középnagy-nagy testű papagájok, csőrük erős, szárnyuk és farkuk lekerekített. Sok porzótollal rendelkeznek, ami különleges, fajspecifikus illatot biztosít nekik. A fajok színe általában zöld, de a színek nagy keveredése figyelhető meg nemzetségükben.

AZ ŐSTEHETSÉG

Az amazonpapagájok kitűnő hang- és beszédkészséggel megáldott jószágok, és bár néha kicsit zsémbesek, azért igazán szeretetre
méltóak. Tudományos kísérletek iga-zolják magas intelligenciájukat : képesek az összefüggő beszédre, hét szín megkülönböztetésére, valamint két e-lőttük lévő dologról megállapítani, hogy azok azonosak-e vagy sem. A tudósok a hároméves gyermekekkel, a maj-mokkal és a delfinekkel azonos értelmi szintre sorolják ő-ket.
Energetikusak, jól szocializáltak és ragaszkodóak, még az ölelgetést sem bánják ! Éppen ezért nem tűrik, hogy elhanyagolják őket ! A gondatlan gazdit figyelmeztetésül néha jól meg is csípik ! Sok tulajdonos úgy vélekedik, ha amazonod van, olyan, mint-ha kutyád lenne, csak éppen szárnyakkal.

MAGOK MINDEN MENNYISÉGBEN

Táplálékának fő összetevői a napraforgómag (40%); a köles, a fénymag és a zab 10%-os mennyiségben, a kendermag, lenmag, búza, árpa, kukorica, dió és a mogyoró pedig 5%-os mennyiségben legyenek jelen a madáreleségben. Étrendjét célszerű kiegészítenünk friss gyümölccsel és zöldséggel, valamint lisztkukaccal is. Csak így biztosíthatjuk számára a megfelelő vitamin- és ásványianyag-mennyiséget. A csokoládét, az avokádót és az almamagot azonban kerüljük, ezek ugyanis számára mérgezőek !

Lehetőleg párban tartsuk, úgy biztosan nem fog unatkoz-ni. Ha kalitkában tartjuk, naponta röptessük és engedjük, hadd mozogjon. A legjobb azonban, ha 10 köbméter lég-terű helye van, melyben ágak és játékok is vannak elhe-lyezve, ugyanis nagyon szeret játszani. Ha egyedül tart-juk, akkor 1 köbméter légterű kalitka is elegendő, de a mozgást számára is kell biztosítanunk ! Lakásban tartva gyorsan megszelídül és a család egyenrangú tagjaként fog viselkedni. 40-50 évig is elél, így sokáig élvezhetjük kedves kis társaságát.

Érdekes papagájtények

  • A papagájok többnyire nyüzsgő szociális életet élő, monogám jószágok. Eredeti é-lőhelyükön általában csoportosan keresgélnek ennivaló után, együtt repülnek és esténként az otthonukhoz is egy csapatban térnek vissza. A fiókák nevelésére is nagy hangsúlyt fektetnek és többnyire a párokon kívül a nagynénik és nagybácsik is besegítenek az oktatásba.
  • A papagájok pazarlóan esznek : több eleséget használnak fel, mint amennyit tény-legesen elfogyasztanak. Ezt a madártartók, azonban mind jól tudják...
  • A papagájok emlékezőtehetsége fajonként, sőt egyedenként változik, így különbö-ző ideig tart memorizálniuk a dolgokat és nem is emlékeznek ugyanannyi ideig bi-zonyos szavakra az azonos fajba tartozó egyedek. Tehát, nem lehet általánosítani. Továbbá tévhit az, hogy csak a hímivarú papagájok vannak jó beszédkészséggel megáldva, a tanulási készség ugyanis nem ivarhoz, hanem egyéniséghez kötött.
  • A csapatban élő papagájoknál kialakul a rangsor, ez annyiban érdekes, ha fogság-ban élő papagáj a gazdit is családtagnak veszi, az még nem jelenti azt, hogy őt te-kinti főnöknek... Tehát, ha magát tekinti felsőbbrendűnek, akkor kinézheti a gazdi szájából a falatot és követelheti a napi játékadagot.