Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nimfapapagáj

2008.02.04

Nagyságát tekintve körülbelül a gerléhez hasonlítható, bár farka hosszabb. Így a nagyobb testméret miatt a gazdi egy igazi nagypapagáj tulajdonosának érezheti magát.

Ausztráliai hazájában olyan közönséges ez a madár, mint nálunk a varjú. Mindenütt megtalálható a városi parkoktól az őserdőkig.

TÖRTÉNETE

Európába feltételezhetően a hullámospapagájjal egyidőben kerülhetett és könnyű

te-nyészthetősége miatt a madárkedvelők hamar felfedez-ték előnyeit.

LEÍRÁSA

Nagyságát tekintve körülbelül a gerléhez hasonlítható, bár farka lényegesen hosszabb. Így a nagyobb testméret miatt a hullámospapagájjal szemben a szerencsés gaz-di egy igazi nagypapagáj tulajdonosának érezheti magát anélkül, hogy komolyabb kiadásba kellene vernie magát, mert a jó szaporodóképes-ségnek köszönhetően a madár ára is elég alacsony. És ha még beszámítjuk a fej-tetőn ékeskedő bóbitát is, egészen olyan, mint egy igazi kakadu, amelynek egyéb-ként közeli rokona.

BESZERZÉSE

Könnyű szaporíthatósága miatt ma már a legtöbb állatkereskedésből beszerezhető. Vásárláskor figyelembe kell venni, hogy ez a madár akár 25-30 évig is elél.

AZ ÁLLAT HELYÉNEK KIALAKÍTÁSA

A nimfapapagáj tartása nem okozhat gondot, mert viszonylag kis kalitkában (25x50x50 cm) is jól megvan, ha naponta kis időre kiengedjük, hogy röpködhessen.
A nimfapapagáj nem érzékeny, nem kényes, de azért ne helyezzük a huzatba, ne tegyük ki a tűző napsütésbe ! Hazai tapasztalatok szerint, ha ősszel fűtetlen helyiségben hagyjuk, még akkor is minden károsodás nélkül áttelel, ha a hőmérséklet a fagypont alá süllyed. De ilyen esetben naponta legalább kétszer langyos ivóvízről kell számára gondoskodni.

ETETÉS-ITATÁS

Eleségként beéri a hullámospapagájoknak készített vö-rösköles-zab keverékkel, ha adunk mellette mindennap egy-egy evőkanálnyi napraforgómagot is. Ezenkívül szí-vesen fogyasztja a szokásos zöldeleségeket : salátale-velet, tyúkhúrt, sárgarépa zöld levelét, reszelt nyers sár-garépát, almát, körtét stb. Időnként adhatunk neki reszelt főtt tojást is, de vigyázzunk, nehogy túletessük ! Már-mint, hogy csupa jó szándékból annyit adjunk ennie, hogy elhízzék, mert előfordulhat, hogy emiatt akár telje-sen röpképtelenné is válik.
Sokan étvágytalannak, betegnek képzelik madarukat, mert keveset eszik. Egy ekko-ra testű madártól többet várna az ember.
Természetesen ez a madár is igényli a naponta friss ivóvizet, de fürdetőmedencét ne függesszünk fel neki, úgysem fürdene. Viszont különösen a nyári nagy melegek idején nagyon szívesen veszi a madár a vízzel történő lepermetezést, gyenge zuhanyozást.

GONDOZÁS

Ha kellően fiatal példányt sikerül beszereznünk, rövid rábeszélés után egészen ke-zessé, szelíddé válik. Tudomásunk van több olyan példányról, amelyik naponta rendszeresen az asszonya vállán ülve végignézi a TV-műsort, és hogy valóban nézi is az eseményeket, az is bizonyítja, hogy bizonyos képek, hangok (főleg állatok, ma-darak) észlelése esetén hangosan reagál is az eseményekre.
Fel kell hívnunk a figyelmet, hogy ez a madár is szívesen rág ! Tehát legalább egy csonterősítő (csőrkoptató) befüggesztése feltétlenül szükséges. Még jobb, ha gyü-mölcsfaágat - nem permetezettet - lógatunk be neki, hogy kirágcsálhassa magát.
 
Vigyázzunk, mert a szobanövényeket is előszeretettel megrágja ! Ez pusztulásához is vezethet, ha mérgező szobanövényeket tartunk (pl. Dieffenbachia, Datura).
A fiatal példányok könnyen idomíthatóak. Általában több olyan példányt sikerül felnevelni, amelyek vonako-dás nélkül jönnek a kézre, megadóan tűrik, hogy a hátu-kat simogassák. Kifejezetten élvezik, ha a fejüket, tarkó-jukat vakargatják, ezt a jutalmazást jobban értékelik min-denkor, mint egy-egy jó falatot. Ezek a példányok szíve-sen üldögélnek a vállon, miközben az ember ide-oda járkál, végzi munkáját.
Ha néha repülnek is egy-egy kört, visszatelepednek a vállra, fejre, hagyják magukat megfogni, ha vissza akarjuk őket tenni a kalitkájukba.
Fel kell azonban hívnunk a figyelmet, hogy a madarak csak egy része szólal meg ! Ez egyértelműen mutatja azt is, hogy a tanulékonyság a madár egyéni képességein is múlik, ne gondoljuk, hogy minden madár meg fog tanulni beszélni ! Sőt ha az e-gyik netán akár 20-25 szót is kimond, nem jelenti azt, hogy a másik is képes erre. Ne várjunk el a madártól számára lehetetlen produkciót.