Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szenegáli papagáj

2008.02.04

A Senegálban, Gambiában és Guineában őshonos szenegáli papagáj (Poicephalus senegalus senegalus ) kis termete és beszédes volta miatt kedvelt jószág a madárbarátok körében. Hossza 24 centiméter, alapszíne zöld, kantárja és feje zölddel átszőtt, szürkésfekete. Német nevét is erről az ismertetetőjegyéről kapta: Mohrenkopfpapagei, vagyis mohafejű papagáj. Fülfedő tollai világosszürkék. Begytájéka világoszöld, a has alsó része és az alsó farkfedők sárgák. A zöld és a sárga terület határa éles, "v" alakú.

Fotó:_Árnyék_András

Szárnya 15-16 cm hosszú, az alsó szárnyfedői sárgák, szürkésfekete farka pedig 6-7 centiméter hosszú. Írisze sárga, szeme körül pedig keskeny szürke gyűrű található. Ébenfekete csőre a madár méretéhez képest igen erős, körülbelül 2,5 centiméter hosszú. Lába sötétszürke. A tojó fejformában, méretben és viselkedésben különbözik a hímtől. Ennek ellenére a nemek elkülönítése csak endoszkópos, és tollvizsgálat alapján történő ivarmeghatározással lehet 100%-os pontosságú!
A fiatalok a felnőtt madarakra hasonlítanak, csak az íriszük sötétbarna.

Két alfaja ismert:

  • Poicephalus senegalus vorsteri, melynek háti felülete sötétebb zöld, hasa vöröses. Élőhelye: Elefántcsontpart, Ghana, Nyugat-Nigéria.
  • Poicephalus senegalus mosotypus, amelynek a háta és begye halványzöld, a hasa narancsszínű. Élőhelye: Kelet- és Északkelet-Nigéria, Észak-Kamerun és Délnyugat-Csád.

Táplálása

A madár alaptakarmánya csíraképes magkeverék legyen. De a magkeverék mellett minden nap kapjon valamilyen gyümölcsöt (banánt, mangót, narancsot, almát, körtét, cseresznyét, dinnyét, fügét, kivit, epret, szőlőt stb.) illetve zöldséget (sárgarépát, uborkát, salátát, cukkínit, padlizsánt, zöldpaprikát, kaliforniai paprikát, zöldborsót) is.

Fontos, hogy a zöldségeket-gyümölcsöket alapos tisztítás után tegyük a papagáj elé. A gyümölcsök magját minden esetben távolítsuk el, mert mérgező lehet a madár számára. Az állat egészséges tartásához elengedhetetlen az állati fehérjék, valamint az ásványi anyagok, vitaminok pótlása. Fehérje igényét csíráztatott magvakkal, valamint főtt tojással, sajttal, túróval, főtt csirkehússal, vagy előre gyártott lágyeleséggel elégíthetjük ki. Elengedhetetlen a kalcium és a mész pótlása! A legjobb megoldás az ásványi anyagokkal dúsított korall-kagylóőrlemény, illetve a szépia adagolása.

Vitaminpótlásról főleg a téli hónapokban kell gondoskodnunk. A legjobb, ha folyékony vitaminkészítményt adunk a madárnak. Ez egyrészt jobban oldódik az ivóvizében, másrészt nem csapódik ki és nem ülepszik le az itatóedény aljára. Negyedévente hétnapos kúra ajánlott, ekkor csak a vitaminos víz és a magkeverék legyen a madár előtt! A fent leírt táplálási módszer egyébként minden közepes- és nagytestű papagájfajtára alkalmazható.

Csőre koptatására a kalitkára erősített fenyőtoboz praktikus. Ez idő- és költségkímélő megoldás, mert a madarak az ülőrúd szétrágása helyett ezzel koptatják a csőrüket. Rendkívül lelkesen "farag" minden fát, amit elér: érdemes olyan faberendezést betenni hozzá, amely elbírja az "igazítást".

Viselkedése

A vadon fogott madár nagyon félénk és ijedős, és általában a későbbiekben nem is szelídül meg. Ezért házikedvencnek csak kézzel nevelt példányt érdemes választani. A kézhez szoktatott papagáj ugyanis igazán kezes, bűbájos, szelíd társsá válik.

A szenegáli papagáj hangutánzó képessége kiváló, beszédutánzó készsége pedig jónak mondható. Közepes méretű kalitkában, napi röptetés mellett elhelyezhető. Nem hangos, nem kiabálós, gazdájához nagyon ragaszkodó madár. Hangja rövid rikkantásokból és elnyújtott füttyökből áll. Lakásban való tartásra is alkalmas.